Youtube YOUTUBE
Facebook FACEBOOK
EFT PRISPEVKI

Nova klinična raziskava o učinkovitosti tapkanja

Katja D. Katja D.
Datum 14.10.2020
DOMOV > EFT PRISPEVKI > NOVA KLINIČNA RAZISKAVA O UČINKOVITOSTI TAPKANJA

Za tiste, ki potrebujete znanstvene dokaze, nekaj o novi klinični raziskavi metode EFT, ki je bila izvedena letos in prinaša nove merljive dokaze o tem, kar mnogi od nas že vemo, da tapkanje deluje.


Dr. Peta Stapleton (psihologinja leta 2019 v Avstraliji) z avstralske univerze Bond je letos ponovila raziskavo Dawsona Churcha iz leta 2012, ki je merila spremembe ravni kortizola in fizioloških simptomov stresa v povezavi s tapkanjem.


Izsledki raziskave dr. Stapletonove so bili objavljeni v APA Journalu strokovni reviji Ameriškega združenja psihologov (American Psychological Association), kar je že samo po sebi veliko priznanje za EFT. Razlika v izvedbi glede na originalno raziskavo je ta, da je dr. Stapletonova tapkanje/metodo EFT tokrat izvedla kar na skupini in ne ena na ena s posameznim udeležencem. Izvajala je torej skupinsko tapkanje V eni uri tapkanja so udeležencem tapkanja nivoji kortizola upadli za 43%, kar je izjemno.


Povzetek študije lahko preberete TUKAJ, v nadaljevanju pa krajši povzetek.


Ponovna proučitev učinka metode EFT na stresno biokemijo telesa: Naključna kontrolirana raziskava (Reexamining the effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: A randomized controlled trial)  

Stapleton P1, Crighton G1, Sabot D1, O’Neill HM2.Psychol Trauma. 2020 Mar 12.


Cilji: V ponovitvi raziskave Church, Yount, and Brooks (2012), se je raziskovalni tim osredotočil na spremembe ravni kortizola in fiziološke simptome stresa. Triinpetdeset sodelujočih v raziskavi je bilo razdeljenih v tri ločenih skupine: prva je eno uro tapkala - torej pod vodstvom uporabljala metodo EFT (EFT), druga je poslušala psihoedukacijsko predavanje (PE), tretja, kontrolna skupina, pa ni bila deležna nobenega postopka (NT).


Metoda: Raziskovalci so prostovoljcem izmerili nivo kortizola v vzorcu sline, ki so jo odvzeli 30minut pred in po uporabi metode EFT.  Originalna študija Church et al. je pri sodelujočih, ki so uporabljali EFT pokazala statistično značilno izboljšanje anksioznosti (-58.34%, p < .05), depresije (-49.33%, p < .002), splošno občutenje simptomov stresa (-50.5%, p < .001), in nabor simptomov stresa (-41.93%, p < .001). Pri sodelujočih pa se je pokazal tudi visok upad ravni kortizola (-24.39%) v primerjavi s  PE skupino (-14.25%) in NT skupino (-14.44%). Za merjenje fizioloških simptomov stresa je bila uporabljena metoda The Symptom Assessment-45 (SA-45).


Rezultati: Rezultati tokratne raziskave so v skupini EFT izmerili še višji upad ravni kortizola kot v originalni raziskavi (-43.24%, p < .05), tokrat jim niso dodane subjektivne ocene sprememb v fizioloških simptomih stresa.  Upad kortizola v skupini EFT po izvedenem tapkanju je znatno višji od tistega izmerjenega v skupini PE (-19.67%), in seveda tudi tistega v kontrolni skupini (NE), kjer so se ravni kortizola celo rahlo dvignile (2.02%).


Sklep: Izsledki raziskave v letu 2020 v celoti potrjujejo izsledke originalne raziskave. In s tem potrjujejo, da je tapkanje učinkovita metoda, z uporabo katere lahko enostavno, hitro in uspešno znižamo simptome stresa.

PIŠITE MI
Z veseljem vam bom odgovorila
IME IN PRIIMEK
EMAIL NASLOV
SPOROČILO
EFT PRISPEVKI
Moji prispevki
© Copyright 2019 Energe d.o.o.