Youtube YOUTUBE
Facebook FACEBOOK
EFT PRISPEVKI

Vodeno tapkanje EFT - Odtapkajmo jezo

Katja D. Katja D.
Datum 12.10.2019
DOMOV > EFT PRISPEVKI > VODENO TAPKANJE EFT - ODTAPKAJMO JEZOVsi se jezimo. Jeza je eno izmed osnovnih človeških čustev, kažemo pa jo v različni meri in na različne načine. Koliko in kako, je odvisno od našega značaja, okoliščin, ki so izzvale negativno čustvo, vzgoje in ne nazadnje družbenih pravil.


V povezavi s čustvi je razširjeno prepričanje, da se z njimi odzivamo neposredno na dogodke, kar ne drži v celoti. V nas se čustva vzbudijo glede na to, kako te dogodke razumemo. Iz teh razlogov se lahko na enak dogodek različno odzovemo.


Jeza je čustvo, s katerim povečamo energijo v telesu, ki nam pomaga, da popravimo neko nepravičnost ali se odzovemo na grožnjo. Je eden najučinkovitejših načinov, s katerim se učimo o tem, kaj nam je všeč in kaj ne. Jezo občutimo takrat, ko nekdo prekrši naša pravila. Pomaga nam postaviti meje in tako napadalcu onemogoči, da bi uporabil moč nad nami.  


Jeza je popolnoma normalno čustvo, dokler nam ne uide izpod nadzora. Jeza se ponavadi popači takrat, ko od nekoga nekaj hočemo, pa tega ne dobimo. Takrat smo prepričani, da se jezimo zaradi tega drugega, saj vendar ni izpolnil naše želje, pričakovanja ali potrebe.


Jezimo se lahko navzven, to je tako, da jezo usmerjamo v druge in jo stresamo naokoli. Lahko pa se jezimo tudi navznoter. Takrat se jeza kaže v obliki zamere, kritike ali obtoževanja. Ko se tiho umaknemo navznoter, hkrati pa že načrtujemo maščevanje, smo že zelo jezni. Destruktivni sta obe obliki jeze. Tista, ki jo kažemo navzven je problematična zato, ker uničuje odnose. Tista, ki jo usmerimo navznoter pa zato, ker uničuje naše zdravje.


Ko se razjezimo, se dvigne krvni pritisk, poveča se utrip srca in raven adrenalina. Poviša se telesna temperatura, napnejo se mišice ramen, čeljusti, rok in nog. Zaboli nas v želodcu, stisnemo pesti. Dvigne se energija, ki nam da moč, da povemo svojo resnico. Če pa nas ta energija vodi v to, da zakričimo ali udarimo ali kako drugače napademo sočloveka, potem jo uporabljamo nepravilno in sila boleče.


Živeti s pretirano jezo v sebi je naporno in boleče. Jeza je tako močno čustvo, da nas mnogokrat zavede v aktivnosti, ki si jih sploh ne želimo. Zato si mnogi želim pozitivno ravnati z njo. Veliko lažje je namreč živeti, če ohranimo prisebnost in jasnost tudi takrat, ko smo jezni.


S tapkanjem odpravimo neravnovesje v energijskem sistemu, znižamo nivo stresnih hormonov v telesu, s tem pa olajšamo neprijetne telesne simptome, umirimo jezni odziv, jezo spravimo pod nadzor in jo vzamemo nazaj v svoje roke. S tapkanjem lahko obvladamo jezo, preden ona obvlada nas.

Tapkanje je čudovito orodje za samopomoč pri spopadanju s težavami, ki nam jih prinaša vsakdan. Včasih pa kljub uporabi tehnike ne zaznamo izboljšanja. Če se vam zdi, da se s svojo težavo vrtite v začaranem krogu, ali da stojite na mestu, je mogoče nastopil čas, da zaprosite za pomoč.  Vabim vas, da skupaj odtapkava v smeri k reševanju vaše težave. 


By: Katja Drobež


PIŠITE MI
Z veseljem vam bom odgovorila
IME IN PRIIMEK
EMAIL NASLOV
SPOROČILO
EFT PRISPEVKI
Moji prispevki
© Copyright 2019 Energe d.o.o.