Youtube YOUTUBE
Facebook FACEBOOK
EFT PRISPEVKI

Vodeno tapkanje EFT - Odtapkaj tremo in začuti osredotočenost

Katja D. Katja D.
Datum 08.02.2019
DOMOV > EFT PRISPEVKI > VODENO TAPKANJE EFT - ODTAPKAJ TREMO IN ZAČUTI OSREDOTOČENOST

Kdo od nas še ni čutil treme? Strah pred javnim nastopanjem je menda eden od najpogostejših strahov pri ljudeh. Prav tako ga verjetno ni športnika, ki pred pomembno tekmo ne čuti treme. Trema je pravzaprav oblika strahu. Pojavi se v povezavi z dvomom in skrbjo o tem, ali bomo uspeli doseči želeni rezultat oziroma ali bomo uspeli uspešno zaključiti zadano nalogo.  


Trema sama po sebi ni negativna, ampak je normalen odziv pred pomembni situacijami. Seveda, dokler smo jo sposobni nadzorovati in nas simptomi treme ne preplavijo. Trema pravzaprav postane zoprna zaradi neprijetnih telesnih občutkov, ki jo spremljajo. Vsi poznamo potenje, napetost, tresenje rok, pospešeno dihanje in hitrejše bitje srca, ki nas napadejo skupaj s tremo. Pogosti so tudi rdečica na obrazu, suha usta in tresoč glas, kar seveda zelo oteži situacije, ki od nas zahtevajo govorni nastop. Poznamo tudi občutek težkih nog, ali ohromelosti, ki nas zajameta pred pomembno tekmo.  


Ob močnih telesnih občutkih, ki nas napadejo skupaj s tremo, na izvorni strah ponavadi skoraj pozabimo in se vedno bolj ukvarjamo prav z njimi. Strahu pred tem, kako se bomo odrezali, se pridružijo še druga močna čustva, na primer sram, ker zardevamo ali se potimo. Strah, ali bomo zaradi suhih ust sploh lahko spregovorili. Dvom, ali se bomo sploh lahko premaknili, ker smo trdi od strahu. Že samo misel na simptome, ki se bodo pojavili skupaj s tremo, te simptome še dodatno okrepi. Posledično še dodatno upade samozavest, ki je nadvse pomembna za soočanje s stresno situacijo.  


Tapkanje je enostavna in izjemno učinkovita metoda za odpravo treme. Tapkanje  neposredno nagovori našo amigdalo. Ta struktura, ki se nahaja v naših možganih, je skozi evolucijo prevzela odgovornost za refleks preživetja, oziroma tako imenovano boj in beg reakcijo. Poskrbi za to, da, kadar smo v situaciji, ki nas ogroža, reagiramo nagonsko, brez da gre ta informacija skozi del možganov, ki je pristojen za to, da situacijo razumsko ovrednotimo. Ker nas situacije, pred katerimi se nam zgodi trema, pravzaprav ogrožajo, se v takšnih okoliščinah amigdala bliskovito odzove, mi pa smo z vsemi pristopi k odpravljanju te težave, ki naslavljajo razumski del možganov nemočni. Uporaba tapkanja pa naslovi prav amigdalo in ta telesu takoj pošlje signal, da smo varni in se lahko sprostimo.


Najbolj učinkoviti bomo, če tremo tapkamo na treh nivojih: - tapkamo neprijetne telesne simptome, - tapkamo negativna prepričanja povezana s tremo in - tapkamo neprijetne spomine povezane s tremo.   Najprej tapkamo na specifične telesne simptome, ki jih čutimo pred zadano nalogo, nastopom ali tekmo. Ti telesni simptomi se od posameznika do posameznika seveda razlikujejo. Način, na katerega se jih s tapkanjem lotimo, pa je enak. Uporabljamo ga lahko za lajšanje telesnih simptomov neposredno pred nastopom ali tekmo. Tapkanje je pri odpravljanju telesnih simptomov izjemno učinkovito in zelo hitro deluje. Predlagam, da v posameznem krogu tapkanja enostavno naslavljamo čisto konkretno težavo oziroma simptom, s katerim se spopadamo. Že po nekaj krogih preprostega tapkanja na simptome bomo začutili, da se je njihova intenzivnost znižala. Že to bo na nas in naše občutke treme vplivalo pozitivno. Odsotnost potenja, napetosti ali suhih ust že sami po sebi povečajo samozavest nastopajočega oziroma tekmovalca in pozitivno vplivajo na osredotočenost. Kljub temu pa je tapkanje na tem nivoju zgolj obliž na rano.


V kolikor se želimo s tremo spopasti globlje in  jo odpraviti trajno, pa je nujno, da tapkamo še negativna prepričanja povezana s tremo. Prepričanja so nezavedni programi, ki usmerjajo naše navade, način razmišljanja, čustvovanja in seveda delovanja. V povezavi s tremo so pogosta prepričanja »ne bo mi uspelo« ali »nisem dovolj dober« in podobni. Poiščite svoje podzavestne programe, jih zapišite in odtapkajte enega za drugim. Bodite vztrajni. Pri vsakem od prepričanj tapkajte toliko časa, da se intenzivnost občutkov približa ničli. Odtapkajte tudi vse misli, ki se vam bodo utrnile med tapkanjem posameznega prepričanja, to so namreč drugi vidiki istega problema.


Zadnji in ključen nivo spopadanja s tremo, ki treme ne samo ublaži, ampak jo tudi trajno odpravi pa je tapkanje na konkretne neprijetne dogodke povezane s tremo, ki ste jih doživeli v povezavi s tekmovanjem ali javnim nastopanjem. Nekateri imamo takšen spomin že na zalogi, spet drugi pa bomo morali pobrskati globoko, da ga najdemo. Vsekakor pa se ga splača zgrabiti in temeljito odtapkati, ko se pojavi.


S tapkanjem  odpravimo neravnovesje v energijskem sistemu, odpravimo negativna prepričanja povezana z nastopanjem, olajšamo neprijetne telesne simptome, ki spremljajo tremo, dvignemo notranje zaupanje in začutimo osredotočenost. Po tapkanju nam bo pred pomembnim izzivom v telesu ostalo prav toliko vzburjenja, da bomo delovali skoncentrirano in učinkovito. Menda se pri uspešno opravljenih nalogah, nastopih ali tekmah najbolje odrežejo prav ljudje, ki čutijo rahlo tremo. Ne odlašaj, ampak odtapkaj tremo.


By: Katja Drobež

PIŠITE MI
Z veseljem vam bom odgovorila
IME IN PRIIMEK
EMAIL NASLOV
SPOROČILO
EFT PRISPEVKI
Moji prispevki
© Copyright 2019 Energe d.o.o.